Történetünk

A Váci Waldorf Iskola története 1991-ben kezdődött egy előadássorozattal, melynek eredményeként szülők egy csoportja megalapította a Váci Waldorf Pedagógiai Alapítványt azzal a céllal, hogy a Waldorf-pedagógia elvei szerint működő óvodát, majd iskolát indítsanak el a városban.

A Váci Waldorf Óvoda

1994 őszén egy bérelt és óvoda céljára átalakított épületben nyitotta meg kapuit a Váci Waldorf Óvoda. Az alapítvány több kezdeményezéssel bekapcsolódott a város életébe. Játszóházakat, bazárokat, előadássorozatokat tartott, melyeken a leendő óvodások szülei megismerkedhettek a Waldorf óvodával és az óvodát támogató váci közösséggel.

A Váci Waldorf Iskola

1996-ban elindult az iskola szellemi alapjainak lerakása szülők és képzett Waldorf pedagógusok munkájával. Két évvel később, 1998 szeptemberében – akkor még az óvodával egy épületben, a Kert u. 8. szám alatt – nyitotta meg kapuit a Váci Waldorf Általános Iskola öt tanárral és 11 tanulóval. Három év alatt az iskola kinőtte a Kert utcai épületet. 2001 szeptemberében Vác belvárosában egy volt irodaépületet bérelt ki az alapítvány, amelyet a szülői kör segítségével alakított át. Az új tanévet már négy osztállyal folytatta, és felmenő rendszerben kiépült az általános iskola nyolc évfolyama. A tanulói létszám folyamatosan növekedett, a 2005/2006-ös tanévet az iskola már több mint 150 diákkal kezdte el. Az osztálylétszámok évfolyamonként átlagosan 18 főre emelkedtek, az eredetileg 11 fővel induló úttörő osztály 27 fővel végzett. Végzős diákjaink sikeresen folytatják tanulmányaikat az ország különböző középiskoláiban. A 2012-13-as tanév végén a nyolcadik végzős osztályunk hagyta el az iskola kapuját, de nagyon sok diák rendszeresen visszajár az iskola saját és városi rendezvényeire is.

A 2006-os év nemcsak az iskola teljes kiépülését hozta magával. A Váci Waldorf Alapítvány vette át a fenntartói szerepet, és tette meg az első lépéseket az Új iskola projekt átfogó előkészítése érdekében, mivel az iskola újból kinőtte az épületet. Az alapítvány és Vác Város Önkormányzata 2008. januárban szerződést kötött a volt Esze Tamás laktanya két épületének oktatási célú hasznosítására.

Művészeti iskola 160 tanulóval

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeképpen a 2011-12-es tanévben valósult meg az új, nagyobb épületbe való költözés. A Váci Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy korszerű, a mai kor elvárásainak megfelelő, több szaktanteremmel ellátott épületben kezdte ezt a tanévet a Téglaház úti helyszínen.

A 2013-14-es tanévet már 160 diák kezdi meg. Az alapfokú művészetoktatás (kortárs tánc; grafika, festészet, szobrászat, fatárgy készítő, bőrműves, textilműves és kézműves; és színjáték tanszak) indításának időpontja: 2005. szeptember 1. ettől kezdve intézményünk művészeti feladatokat ellátó egységes iskola.

2018-ban tovább javultak a körülményeink: Az épület addig használaton kívüli részén kialakítottunk egy  tálalókonyhát és ebédlőt, valamint  két csoportszobát  a Váci Waldorf Óvodának. Ekkortól két külön intézményként, de egy épületben működik az óvoda és az iskola.

Az iskola beiskolázási területe Vác és vonzáskörzete. Diákjaink egy része több mint 40 km-ről jár be naponta. Iskolánkba a fenntartónk által működtetett Váci Waldorf Óvodából, a gödi és dunakesziWaldorf óvodából valamint váci és egyéb önkormányzat által fenntartott óvodákból érkeznek a gyerekek.

A Waldorf-pedagógiában a képzési idő 8+4 év, a 13. évfolyam az érettségire készülést biztosítja. Tanulóink a 8. osztály befejezése után a Pesti Regionális Waldorf Gimnáziumban, illetve környező Waldorf- és állami gimnáziumokban, vagy egyéb középiskolákban folytatják tanulmányaikat.