A tanulók felvételének folyamata az 1. osztályba

Előzetes lépések

Az iskola minden évben télen iskolaelőkészítő előadásokat szervez a Waldorf-pedagógiáról. A résztvevők képet kapnak az iskola működéséről, a korai iskolaévek történéseiről, feltehetik kérdéseiket a Waldorf-pedagógiáról. Az előadáson bárki részt vehet, nemcsak a leendő elsőbe jelentkezők.

Az előadásokat követően „Nyitva van a Waldorf-kapu”, bejöhetnek rajta mindazok a felnőttek, akik szeretnének belekóstolni a Waldorf iskolások mindennapjaiba. Az érdeklődők többféle órán lehetnek diákok, és tanáraink előadásait meghallgatva betekinthetnek az iskola életébe is.

Könyvekből és a honlapon található anyagokból további információt lehet szerezni az iskoláról és a Waldorf-pedagógiáról. 

Jelentkezés az iskolába

Ha az érdeklődő az iskolába történő jelentkezés mellett döntött,  elkészítheti gyermeke részletes bemutatását a Gyermekleírás kérdéssora alapján. Ezt és egy fényképet a gyermekről, valamint egyéb személyi adatokat igazoló dokumentumokat kérjük eljuttatni az iskolába a megadott határidőig (a részleteket évente frissítve közzétesszük.).

Első találkozás

A gyermekkel: mesés, játékos találkozás (nincs szükség külön készülésre, a gyermek maga a fontos).

Eközben a szülőkkel: beszélgetés a gyermekről, családról, életmódról, a Waldorfról

Visszajelzés

Az iskola jelzi a felvételi döntés eredményét a szülőknek. Ha szükséges, személyesen megbeszélik a továbbiakat.

A szülői kör megalakítása

Az osztályba felvett gyerekek szülei alakuló szülői esten vesznek részt. Ennek során megismerkednek az osztálytanítóval, egymással, beszélnek az aktuális szervezési, pedagógiai kérdésekről. Tájékoztatást kapnak az iskola szervezetéről, a megkötendő megállapodásokról, az iskolai szokásokról, a körülményekről.

A tanulók felvételének folyamata felsőbb osztályokba

  • A szülő jelzi a jelentkezést az iskola felé személyesen, telefonon vagy emailben.
  • Amennyiben a jelentkezésnek nem akadálya a helyhiány, a szülő beküldi a gyermekleírást. Ezután az osztálytanítóval egyeztetik a találkozás időpontját.
  • Az osztálytanító és a tanári kollégium egy tagja találkozik a gyermekkel. Eközben a szülő tájékoztatást kap az iskola működéséről
  • A gyermekkel és a szülővel megtörtént találkozás után a tanári konferencia döntése alapján próbaidőszakra hívjuk a gyermeket.
  • A találkozáskor és a próbaidő során tapasztaltak mérlegelése után dönt a tanári konferencia a gyermek felvételéről.
  • A döntés eredményéről a szülőt az iskola értesíti.
  • Amennyiben tudjuk fogadni a gyermeket, a beiratkozás további lépéseit a szülő az iskolatitkárral egyeztetve teszi meg.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok innen letölthetőek:

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok listája: Letöltés

Kérdéssor szülőknek: első osztály: Letöltés

Kérdéssor szülőknek: nem első osztály: Letöltés